Annons:
Etikettkategori-1
Läst 30530 ggr
Iram
2008-12-17 14:24

Luffarslöjd, luffartjack, trådslöjd...

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kärt barn har många namn. Konsten att av metalltråd tillverka nyttoprylar, prydnadssaker och konstverk har gamla traditioner, och förekommer på de flesta håll i världen. Här kommer en liten artikel om trådkonstens historia.

Trådslöjden är äldre än man kanske tror. Så vitt man vet var det egyptierna som började tillverka saker av metalltråd runt 3000 år före Kristus. Ännu 1300 år f.Kr var järn något mycket sällsynt och exklusivt, brons var vanligare. Mellan år 700-400 f.Kr ökade antalet fynd av järnmalm snabbt, och vid Kristi födelse var järnåldern i full gång i Centraleuropa. Sverige, som alltid har haft god tillgång på bra malm, framställde järn tidigt. Fynd finns från 380 f.Kr.

Under medeltiden växte efterfrågan på tråd, då mycket gick åt till bl a ringbrynjor, kedjor, fiskekrokar, synålar och strängar till musikinstrument. Vilken tur då att tråddragerierna upptäckt vattenkraften, som gjorde det möjligt att använda starkare draganordningar och framställa större kvantiteter.

Under 1600-talet blev det i södra europa vanligt att man lagade sina lerkärl med ståltråd. Kringdrivande "fixare" utförde detta arbete i utbyte mot lite mat eller husrum.
Tekniken utvecklades så småningom till rent trådarbete, och spreds sedan norrut och till slut nådde den Skandinavien.

Här i Sverige kom de kringvandrande vagabonderna att kallas för "luffare". Denna benämning tros ha dykt upp i slutet av 1800-talet, och det finns flera teorier om vad det härstammar ifrån. Kanske kommer det ifrån ordet "luffa", som betyder springa, lunka eller traska. Ett annat möjligt ursprung är det engelska orrdet "loaf", att driva omkring sysslolös, typ lufsa.

Luffarna var ofta personer ifrån samhällets utkanter. Utstötta, udda, utdrivna på vägarna ofta på grund av arbetslöshet och fattigdom. De var en företeelse som hörde ihop med en brytningstid mellan jordbrukssamhälle och industrisamhälle. Vägstrykare fanns visserligen sedan gammalt, men omfattningen ökade markant under 1880-talet och fortsatte under första hälften av 1900-talet. Efter andra världskriget minskade antalet luffare på de svenska vägarna, och under 50-talet försvann de nästan helt.

Luffarna var oftast män, men inte alltid. Det finns även kvinnor representerade i gamla berättelser.

De hade naturligtvis låg status, men ska inte blandas ihop med annat löskefolk även om gränserna är flytande. Förrutom "yrkesluffarna" fanns även t ex tattare, fattighjon, tiggare, gesäller, gårdfarihandlare och hantverkare. I fråga om status stod luffare i allmänhet högre än tattare och tiggare, men lägre än hantverkare och gårdfarihandlare.

Luffarna vandrade alltså mellan byarna och tog tillfälliga dagsverken. Om de hade tur fick de kanske lite mat och en tillfällig sovplats på en höskulle eller i ladugården. För att ytterligare kunna förtjäna sitt uppehälle skaffade sig en del av luffarna ståltråd och en tång, och de blev sedan ofta mycket skickliga i detta hantverk. Trådprodukterna blev populära och eftersom köpekraften nu efter industrialiseringen på många håll hade ökat, hade luffarna möjlighet att få sälja av sina produkter. Nya behov hade också växt fram. Den gamla eldstaden var ersatt med vedspisen, och nya typer av hushållsredskap behövdes, t ex vispar och silar.

Så småningom öppnades även företag för att kunna täcka efterfrågan, och fabriker tillverkade trådprodukter för att kunna säljas på marknader och i butik.

I mitten av 1900-talet gick dock trådarbetenas glasperiod mot sitt slut. Den förtennade ståltråd man oftaste arbetade med rostade lätt och var svår att hålla ren, och nu dök nya, bättre, rostfria material upp.

På senare tid har dock trådslöjdens popularitet stigit igen. Den är nu en vacker och nostalgisk inredningsdetalj, särskild inom lantlig inredning och sk shabby chic.

Av: Marie Arvidsson Hinders, aka Iram

Källa:

Trådkonster, av Gerd Mellberg och Sven Axner

Luffarslöjd och andra trådarbeten, av Gert Ljungberg, Inger A:son och Petronella Ljungberg

Bild och trådarbete:

Ateljé Gerda-Thyra

Annons:
hejbe
2009-01-08 18:49
#1

Hej! Kul att sajten är igång snart… Förstår att det måtte vara ett "hästjobb" att  sätta igång en sådan här grej och skriva artiklar och leta foton… men det är säkert jätteroligt också!

MonaLisan
2009-02-05 22:33
#2

Hej!

Kolla in min pappas sida om du gillar trådkonst www.luffarstigen.se

Kram och lycka till!

[Hellas]
2009-02-06 00:05
#3

#2 Jättefina saker

Tiia
2009-02-06 01:18
#4

#2 såå fina sakerGlad

lottapastationen
2010-06-30 15:00
#5

Hejsan!

Intressant artikel om Trådkonst,luffarslöjd att det är så gammalt,kan man säga att det fanns på Vikingatiden eller har flera vänner som håller på med detta och dom vill vara med på vikingamarknad kan man tillåta det vi försöker ju få det så autentiskt som möjligt och hittills har styrelsen inte tillåtit luffarslöjd,skulle vra roligt att höra era kommentarer här på denna sajt.

Mvh

Lotta

Upp till toppen
Annons: